2012. január 21., szombat

Elkezdem... Kőbányai sorház 1.

Kedves Blogolvasóim!

Említettem már talán, hogy a blogot többek között azzal a céllal hoztam létre, hogy az éppen folyamatban levő munkák aktuális állapotáról írjak annak, akit érdekel egy lakásfelújítás/lakberendezési tervezés folyamata az elejétől a végéig.
Jelenleg két munkán dolgozom, és bár az egyik korábbi megrendelés, annak leírását kb. két hét múlva kezdem, amikor az érdemi tervezési munka megkezdődik.
Azért lesz érdekes mindkettőt figyelemmel kísérni, mer a két megrendelés tartalma különbözik egymástól. De hogy a lényegre térjek végre... :)

A megrendelés tárgya egy kőbányai sorházi lakás, aminek alapterülete nem túl nagy (76,58 m2), viszont hogy ne is legyen egyszerű a helyzet, leglább jó sok mindent kell elhelyezni kis alapterületen.

A megrendelő egy 4 tagú család, fiatal házaspár egy 1,5 éves és egy 4,5 éves gyerkőccel. (Nagyon cukorpofák egyébként.) A ház konyháját és fürdőszobáját a közelmúltban felújították, így a tervezési feladat erre most nem terjed ki. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó 59 m2-rel lehet és kell "garázdálkodni" úgy, hogy legyen két külön szoba a két külön nemű gyermeknek, egy vendégfogadásra alkalmas nappali, ahol - ritkán ugyan - de le szeretnének ültetni 10 embert egy asztalhoz családi összejöveteleken, kellene egy háló a szülőknek, mert jelenleg az egyetlen nagy szoba közepén alszanak egy  duplaágyon, nem túl nagy intimitásban, valamint jó lenne egy kis sarok, ahol a férj dolgozni tud egy laptoppal, és persze milliónyi dolognak kell nem kevés tárolóhely. Ezen kívül szeretnék, ha egy kandalló is helyet kapna, de ez már nem elsődleges szempont, a meglévő cserépkályha kéménye egyébként sem alkalmas a kandalló kéményének bekötésére, így új kéményre lenne szükség. Emiatt ez még mérlegelés alatt van.
Jelenleg a helyzet:





Hát ez lesz az összehasonlítási alap a későbbiekben.

A tervezés jelenleg nem lesz teljeskörű, mert a megrendelő érzi magában az erőt és kreativitást, hogy a saját ízlése szerint formálja majd a meglévő tereket, így a tervezés jelenleg leginkább a funkciók kialakítására terjed ki, azaz ki kell alakítani a megfelelő méretű új helyiségeket, és ki kell találni azt, hogy mekkora bútorok és hová kerüljenek ahhoz, hogy minden kövtelményt kielégítsünk. Hogy konkrétan milyen bútorok, színek, textilek, dekorációk, stb. kerülnek a lakásba, azt ebben a munkában csak javasolni fogom, ami azt jelenti, hoyg helyiségenként adok egy-egy úgynevezett "hangulati lapot" (majd később, ha felteszem ide, akkor világossá válik majd számotokra, hogy az mit is jelent), ennek alkalmazásával már egy iránymutatást kapnak, hogy milyen színeket, milyen stílusú bútorokat válasszanak a kívánt hatás elérése érdekében.
A feladatom másik része lesz, ami ilyen kis lakásoknál szinte mindig előfordul, az egyedi bútortervezés, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a rendelkezésre álló nem nagy mennyiségű helyet.
Az első alaprajzi változatok:




Amióta ezekről a tervekről egyeztettünk, már egy kicsit változott a helyzet, mert ahogy az lenni szokott, egyik változatban ez tetszik, másik változatban meg az tetszik, a párnak magának is kompromisszumot kell kötni egy - két dolgoban, ami mint tudjuk, nem mindig egyszerű :).
A szobák berendezésénél figyelembe kell venni egy-két meglévő bútort, amit szeretnének továbbra is használni, valamint azt szeretnék, ha mindkét gyerekszobában lenne 1-1 kanapé is (leginkább vendégággyá nyitható kivitelű lenne jó), ami tekintve, hogy a szobák a 12 m2 körüli alapterületükkel nem túl tágasak, rendesen feladják a leckét.
A 2. és 3. változatban a szülök egy ablaktalan hálófülkében alszanak, aminek dekorációjával majd sokat lehet javítani az elsőre talán ijesztőnek tűnő konfortérzeten, viszont az 1. változatban vagy egy szekrényágy (szekrényből lenyitható és felcsukható kivitelű teljes értékű ágy), vagy egy kinyitható kanapé oldja meg a szülök alvásfunkcióját.
Előző esetben az intimitás megvan, természetes fényt még akár tudunk bevinni a tető felől Velux flexibilis fénycsatornával (a tető egyébként is felújításra kerül, tehát ez nem gond), ugyanakkor a fal felőli oldalon alvó embernek esetleg át kell mászni a másikon szükség esetén.
Utóbbi esetben pedig éppen a hiányolt intimitás veszik el, amennyiben az alvás ismét a nappaliban lesz csak megoldható. Hát... ebben a témában még nem született kompromisszum, de már kezdem látni a fényt az alagút végén... :)

Hát egyelőre itt tart a dolog, pontosabban a fejemben már ennél sokkal előrébb, de még meg kell rajzolnom, és akkor hamaraosan folytatása következik a dolognak.

Addigis menjetek a a szabadba, kisütött a nap végre a héten először, és ha esetleg még nem szavaztatok volna a kis közvélemény kutatásomban, akkor a jobb felső sarokban kérlek tegyétek meg, már csak pár nap van hátra a végéig, aztán összegzem majd a tapasztalatokat.

Ha pedig tetszett a bejegyzés, akkor egy kattintással a bejegyzés alatt osszátok meg másokkal is akiket érdekelhet.
(Ismert latin szentencia: "Oszd meg és uralkodj!" - ez most jutott eszembe, de azt hiszem Mark Zuckerberg erre építette fel a Facebook birodalmat... :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése